The season

Romanța ne unește

Festivalul Internațional „Elena Teodorini” - ediția a XV-a

 

Spectacol susținut de Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște pe scena Cercului Militar Craiova

 

Programul național de concerte „Romanța ne unește” se desfășoară sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO

 

Participă:

 

Alina Mavrodin
(Director artistic al Festivalului Național „Crizantema de Aur”)


și invitații ei:

 

Zorina Bălan (Marele Trofeu, Festivalul „Crizantema de Aur”, ediția 2016)

Mihaela Popa (Premiul Special al Consiliului Județean Dâmbovița, Festivalul „Crizantema de Aur”, ediția 2016)

Mădălin Alexandru Băldău Drăgan (Premiul I, Festivalul „Crizantema de Aur”, ediția 2017)

Gheorghe Procop (laureat al Festivalului „Crizantema de Aur”)

 

Ansamblul cameral al Operei Române Craiova

Conducerea muzicală: Alexandru Iosub

 

Regie tehnică: Iulian Tudosie

Sonorizare: Sorin Tican

Maestru de lumini: Roberto Bujor

Machiaj: Andra Ghiță

Coafură: Ioana Boicea

 

Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgoviște a iniţiat, la Ministerul Culturii și Identității Naționale și la Comisia Națională a României pentru UNESCO, procedurile oficiale pentru înscrierea ROMANȚEI ROMÂNEȘTI pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO.

 

Succesul unui asemenea demers ar reprezenta o mare recunoaștere a ROMANȚEI ca gen muzical de patrimoniu cultural, precum și o încununare binemeritată a longevităţii Festivalului Naţional de Romanţe „Crizantema de Aur” de la Târgoviște, al cărui semicentenar este celebrat în acest an.

 

În acest context, a fost conceput un pun amplu program naţional de concerte de romanţe, desfășurat în parteneriat cu instituţii muzicale profesioniste, cu instituţii de spectacole, cu centre judeţene de cultură și cu posturi regionale ale TVR și Radio România. La concerte sunt invitați laureaţi ai Festivalului Naţional „Crizantema de aur”, alături de intepreţi de romanţe, din fiecare zonă istorică a României.

 

„Romanța rămâne mereu tânără, mereu sinceră. Ea se revendică din doină, această comoară eternă a folclorului nostru. Romanța! Tinerii o doresc, bătrânii o trec prin amintire. De altfel, compozitorii mai tineri au început, de la o vreme, să o curteze asiduu. Și este, cred, cum nu se poate mai fericită întoarcerea la puritatea izorului. Romanța este, poate, cel mai viabil cântec românesc.”

Ioana Radu, celebră interpretă de romanțe