Comunicat de presă - Corul Național de Cameră “Madrigal - Marin Constantin” pe scena Operei Române Craiova
Corul Național de Cameră “Madrigal - Marin Constantin” - Bun al Patrimoniului Cultural Universal UNESCO pe scena Operei Române Craiova
Corul Naţional de Cameră “Madrigal - Marin Constantin” a început stagiunea 2015-2016 în forţă. După succesul înregistrat în deschiderea Festivalului Internațional “George Enescu”, cu programul de muzică sacră și profană, intitulat “Ars Nova şi Renaştere - de la baladele lui Guillaume Machaut la madrigalele lui Claudio Monteverdi”, celebrul ansamblu coral a susținut un concert extraordinar în Dresda, în cadrul Festivalului Internațional “Dresdner Kunstfest”.
Duminică, 25 octombrie, orele 19, urcă și pe scena Operei Române Craiova, ca invitat special în cadrul Festivalului Internațional “Elena Teodorini” ediția a XIV-a, pentru a încânta cu voci extraordinare publicul craiovean.
Scurtă istorie
Corul Național de Cameră MADRIGAL, unul dintre cele mai apreciate ansambluri corale profesioniste, este o emblemă a vieții muzicale românești și universale, iar în cei 50 de ani de existență artistică numele său a reprezentat, de numeroase ori, imaginea României în lume, devenind un adevărat “brand de țară”. A fost înființat în anul 1963 de dirijorul Marin Constantin, membri ansamblului fiind selectați exclusiv din rândurile studenților Conservatorului București.
În 1992 Corul Madrigal a fost declarat la Paris Bun al Patrimoniului Cultural Universal UNESCO, iar președintele UNESCO din acel timp, Federico Mayor, a ținut un discurs emoționant omagial și i-a oferit maestrului Marin Constantin titlul de Ambassadeur de bonne volonte de l’UNESCO. În anul 2003 Corul Național de Cameră Madrigal a primit din partea Președinției României, Ordinul Meritul Cultural în Grad de Comandor. Au urmat și alte distincții importante: diploma „American Biographical Institute”, medaliile Enescu și Eminescu, Crucea Patriarhală Ortodoxă, Premiul Speranței conferit de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.
Cu un palmares de peste 4100 de concerte susținute pe cele mai prestigioase scene din Europa, America și Asia, Corul Național de Cameră “Madrigal - Marin Constantin” este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, creația bizantină și muzica contemporană românească și universală.
Actualul dirijor al Corului Național de Cameră “Madrigal - Marin Constantin” este Anna Ungureanu, a cărei experiență profesională, obținută în preajma maestrului Marin Constantin, alături de care a petrecut aproape 9 ani, o recomandă ca discipol și continuator al legendarului muzician.
“Prin programul care cuprinde lucrări din muzica românească bizantină, clasică și contemporană, concertul Corului Național de Camera “Madrigal - Marin Constantin” urmărește readucerea ethosului românesc, sub toate formele sale, în atenția publicului pasionat de cântul coral. “ (Anna Ungureanu, dirijor)
“Recitalul Corului Național de Camera “Madrigal - Marin Constantin” de la finalul acestei luni constituie un eveniment dintr-o suită amplă, prin care ne propunem o prezență constantă în comunitatea din Craiova. În acest sens, vom implementa cel mai vizionar program de educație culturală adresat tinerilor - Programul Național Cantus Mundi - al cărui scop este integrarea socială prin intermediul cântului coral, beneficiari fiind atât copiii, cât și comunitățile în care corurile vor funcționa.”( Emil Pantelimon, manager)
Despre Anna Ungureanu
Specializată în arta dirijorală sub atenta observație a renumiților muzicieni Marin Constantin și Sharon Hansen (SUA), Anna Ungureanu a susținut concerte în România, Germania, Rusia, Japonia, Turcia, Serbia, Cehia, Macedonia, Bulgaria, Austria, Lituania, Letonia, China, Polonia și Belgia. Începând din anul 2011, Anna Ungureanu, doctor în muzică și unul dintre dirijorii Madrigalului, ocupă poziția de Director Artistic și Dirijor Principal al Programului Național Cantus Mundi inițiat de dirijorul Ion Marin, ce are ca scop impulsionarea, susținerea și promovarea mișcării corale la nivelul tuturor instituțiilor de învățământ din România.