Artişti

Ioan Cherata

Bariton

Născut la Cluj-Napoca în anul 1976, baritonul Ioan Cherata a absolvit atât studiile de Licenţă, cât şi pe cele de Master la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din oraşul de pe Someş. Este asistent universitar în cadrul Departamentului de Arte al Facultăţii de Litere, la Universitea din Craiova.

Din septembrie 2012, deţine titlul de doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi este semifinalist al Concursului Internaţional de Canto „Umberto Giordano“, desfăşurat la Foggia, în Italia (2001).

Ca solist al Teatrului Liric „Elena Teodorini“ (actualmente Opera Română Craiova) a debutat în anul 2001 cu rolul Mandarinul din opera „Turandot“ de G. Puccini, abordând ulterior diferite partituri de anvergură precum: Ford („Falstaff“ de G. Verdi), Amonasro („Aida“ de G. Verdi), Renato / Samuel  („Bal Mascat“ de G. Verdi), Escamillo („Carmen“ de G. Bizet), Marcello („Boema“ de G. Puccini), Sharpless („Madama Butterfly“ de G. Puccini), Ping („Turandot“ de G. Puccini), Sacristanul („Tosca“ de G. Puccini), Tonio („Paiaţe“ de R. Leoncavallo), Alfio („Cavalleria Rusticana“ de P. Mascagni), Dr. Falke („Liliacul“ de J. Strauss), Mihai („Dramă la mănăstire“ de C. Ungureanu), iar în concert Contele Almaviva („Nunta lui Figaro“ de W. A. Mozart), Belcore („Elixirul dragostei“ de G. Donizetti), Pimen („Boris Godunov“ de M. Mussorgski) şi Peter („Hänsel şi Gretel“ de E. Humperdinck).

Totodată, baritonul Ioan Cherata s­-a remarcat şi în planul interpretării unor partituri solistice reprezentative din creaţia vocal-simfonică: J. S. Bach („Magnificat în Re major“, BWV 243; „Oratoriul de Crăciun“, BWV 248), W. A. Mozart („Missa Încoronării“, K 317; „Recviem în re minor“, K. 626), Fr. Schubert („Missa nr. 2 în Sol major“, D 167), P. Constantinescu (Oratoriul bizantin de Paşti „Patimile şi Învierea Domnului“), N. Astrinidis (prima audiţie absolută a oratoriului „Tinereţea lui Alexandru cel Mare“), G. Fauré („Recviem“), S. Rachmaninov („The bells“), L. van Beethoven („Missa în do major“).

Apare frecvent pe scene importante din ţară şi din străinătate, participând la numeroase turnee pe care liricul craiovean le-a întreprins în Italia, Germania, Elveţia, Spania. În România, colaborează cu filarmonicile din Bacău, Braşov, Craiova.

Pentru performanţe interpretative de excepţie, Ioan Cherata a fost distins, la Piatra Neamţ, cu Diploma de Excelenţă, semnată de Ioan Holender şi de soprana Marina Krilovici, iar în noiembrie 2013 a fost finalist al primei ediţii a Concursului Internaţional de Canto „Elena Teodorini“, desfăşurat la Craiova.