Comunicate oficiale

Premieră absolută la Craiova – Otello de G. Verdi

de Opera Română Craiova 11-05-2015

Teatrul Liric Elena Teodorini vă invită la conferința de presă ce va avea loc în foaierul Teatrului, marți – 8 octombrie 2013, ora 12:00, unde se va anunța oficial deschiderea Stagiunii 2013-2014 cu premiera absolută a operei Otello de G.Verdi, sub conducerea muzicală a maestrului Gheorghe Stanciu, în regia tânărului și talentatului Rareș Zaharia.

Otello este penultima dintre operele compuse de Giuseppe Verdi, pe un libret de mare calitate scris de Arrigo Boito după celebra piesă Othello a dramaturgului englez William Shakespeare. Ca și în cazul ultimei sale opere, Falstaff, se observă influența clară wagneriană, trecerea de la opera bazată pe arii și tehnica de interpretare bel-canto la genul cunoscut ca fiind operă simfonică.

Premiera operei Otello a avut loc la Milano, la Teatro alla Scala, în ziua de 5 februarie 1887.

Teatrul Liric Elena Teodorini aduce în fața publicului craiovean o premieră deosebită într-o distribuție de excepție. Vom avea pe scenă nume precum: Dragana Radakovic (Serbia) care va debuta în rolul Desdemona, Marius Budoiu (Cluj-Napoca) în rolul Otello și Stefan Ignat (Bucuresti) în rolul Iago.

Regia îi aparține lui Rareș Zaharia, la adresa căruia lumea teatrului și operei nu poate să aducă decât laude. A lucrat ca asistent al Irinei Brook (fiica celebrului regizor Peter Brook), cu care a colaborat la Giulio Cesare in Egitto de G.F. Händel, pentru Théâtre des Champs-Elysées din Paris. În 2007 devine asistentul lui Silviu Purcărete. Colaborează cu marele regizor român la Gianni Schicchi de G. Puccini (Teatrul Maghiar din Cluj, octombrie 2007), Măsură pentru măsură de W. Shakespeare (Teatrul Naţional din Craiova, martie 2008) şi la premiera mondială a operei Love and Other Demons de Peter Eötvös de la prestigiosul Festival de Operă de la Glyndebourne (august 2008; în distribuţie: Nathan Gunn, Felicity Palmer, Robert Brubaker, Jean Rigby etc.).