Comunicate oficiale

Toamna Culturală a Baroului Dolj la TLET

de Opera Română Craiova 11-05-2015

Teatrul Liric Elena Teodorini anunță spectacolul de operă Nabucco de Giuseppe Verdi care va avea loc joi, 31 octombrie, ora 19:00, sub conducerea muzicală a dirijorului francez François –Robert Girolami.

Spectacolul se înscrie în proiectul Toamna Culturală a Baroului Dolj, proiect care susține o serie de acțiuni de promovare a culturii pe care Baroul Dolj le-a întreprins cu regularitate în ultimii ani.

Prin organizarea acestui eveniment, Baroul Dolj susține, de asemenea, proiectul CRAIOVA, CAPITALĂ CULTURALĂ EUROPEANĂ 2021.

Nabucco este o operă compusă de Giuseppe Verdi în 1841 pe un libret de Temistocle Solera.

Premiera a avut loc la Teatro alla Scala din Milano la 9 martie 1842.

Nabucco este prescurtarea numelui regelui asirian al Babilonului Nabucodonosor al doilea (în original: Nebucadnețar), care a trăit și domnit în jurul anului 600 î.Hr.

Cele două teme principale ale acțiunii sunt dorința de libertate a poporului evreu din timpul robiei lor din Babilon, precum și aroganța personajului principal Nabucco, care-l duce până la autoproclamarea sa drept Dumnezeu unic, păcat care îi aduce pedeapsa grea de a-și pierde mințile.

Spre sfârșitul operei el însă își revine, adoptă credința în Iehova (sau Iahve), Dumnezeul evreilor, și elibrerează pe evrei din robie.

Pe scena Liricului craiovean vor urca nume puternice precum: Ștefan Ignat (București) în rolul Nabucco ,Cristian Bălășescu (Timisoara) - Ismael, Sorin Drăniceanu- Zaccaria, și nu în ultimul rând Dragana Radakovic (Serbia) – Abigaille.

Conducerea muzicală îi aparține maestrului François –Robert Girolami, un reputat dirijor, cu o vastă deschidere repertorială, atât pentru domeniul artei lirice, cât şi pentru creaţia simfonică. Distins pedagog, preocupat în egală măsură de cariera didactică, la Paris deţine actualmente statutul de director al unei instituţii de învăţământ muzical superior.

Regia îi aparține lui Giuseppe Visciglia (Italia), iar scenografia este realizată de Răsvan Drăgănescu după o idee de Grigore Gorduz.