Repertoriu

Im weißen Rößl (La Calul bălan)

Ralph Benatzky

  • Premieră mondială
  • Großen Schauspielhaus in Berlin, 8 noiembrie 1930
  • Premieră Opera Română Craiova
  • 4 noiembrie 2004
  • Durată
  • aprox. 2h – o pauză
  • Menţiuni
  • Spectacol în limba română

Operetă în trei acte compusă de Ralph Benatzky.

Libretul de Hans Müller, după o piesă de Blumenthal și Kadelburg. Textul pieselor muzicale de Robert Gilbert.

Versiunea românească a libretului: George Mihalache, Migry Avram Nicolau și Val Săndulescu.


În Austria, în pitoreasca localitate montană St. Wolfgang, aşezată pe malul renumitului lac cu acelaşi nume, un punct de atracţie pentru turiştii din ţară şi străinătate îl constituie vestitul han  „La Calul bălan”.

Josepha Vogelhuber, stăpâna hanului de mai bine de trei ani de când a rămas văduvă, îşi conduce treburile firmei cu multă energie. În acest răstimp a schimbat cinci chelneri şefi pentru că au îndrăznit să se îndrăgostească de ea, neglijându-şi munca. Acum Leopold, noul angajat în acest post, este pe cale să cadă în acelaşi păcat. Tânăr deosebit de capabil şi foarte serios, Leopold îşi iubeşte stăpâna cu o dragoste sinceră şi dezinteresată; el ar merita din plin atenţia Josephei – şi totuşi, frumoasa hangiţă nici nu-l bagă în seamă. Ea are un vis în realizarea căruia nu încetează să spere. De trei ani, în fiecare vară, renumitul avocat vienez Erich Siedler îşi petrece concediile la hanul ei. Amabil, curtenitor și sensibil la farmecele Josephei, avocatul i-a promis că o va ajuta să îşi deschidă un mic restaurant la Viena. Aceste promisiuni îl fac însă să uite să îşi achite obligaţiile financiare faţă de dânsa. Bunul simţ îi şopteşte Josephei să nu creadă în vorbele dulci ale avocatului; ea totuşi se lasă furată de vise şi ambiţii referitoare la viitorul ei de „doamnă” la Viena.

La han sosesc mulți  turişti, printre care morocănosul om de afaceri Wilhelm Gieseke – patronul firmei Jupiter – mereu nemulţumit şi pus pe ceartă, însoţit de  fermecătoarea sa fiică Ottilia. Gieseke a venit „La Calul Bălan” să-şi găsească liniştea absolut necesară după hărţuiala continuă la care îl supune concurenţa – firma Apollo – prin procesele pe care i le intentează.

Mai soseşte la han şi Sigismund Sülzheimer jr., viitorul patron al firmei Apollo. El a fost trimis aici de tatăl său, la sfatul avocatului Siedler, care sugerase stingerea conflictului de interese prin căsătoria Ottiliei cu Sigismund şi fuzionarea celor două firme.

Soarta face ca Sigismund să cunoască pe tânăra, simpatica şi irezistibila Klärchen, fiica profesorului dr. Hinzelmann. La rândul lui, Siedler, când o cunoaşte pe Ottilia, nu mai crede cu tărie că fuziunea celor două firme este absolut necesară.

Încurcatele căi ale dragostei vor fi netezite de năzdrăvanul „Cal bălan”, care, într-un final fericit, va găzdui nunţile a trei perechi care se potrivesc de minune: Josepha cu Leopold, Ottilia cu Siedler și Klärchen cu Sigismund.

 

*Titus Moisescu și Miltiade Păun, Ghid de operetă, Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor, București, 1969