Stagiune

Pescuitorii de perle

Georges Bizet

  • Următoarele reprezentații
  • 08 Aprilie, ora 19:00 Cumpără bilet Biletele pot fi cumpărate de pe www.craiovaculturala.ro
  • Premieră mondială
  • 30 septembrie 1863, la Teatrul Liric din Paris.
  • Premieră Opera Română Craiova
  • 10,11 iunie 2017
  • Durată
  • 2h.

Operă în 3 acte de Georges Bizet

după libretul lui Michel Carré și Eugène Cormon.

 

Spectacol susținut de Opera Română Craiova pe scena Cercului Militar

Sâmbătă, 8 aprilie 2023, ora 19.00

 

 

Conducerea muzicală: Maximilian Haberstock (Germania)

 

Distribuţia:

 

Leïla – Renata Vari

Nadir –  Federico Buttazzo (Italia)

Zurga –  Enrico Marrucci (Italia)

Nourabad – Ioan Cherata

 

Orchestra, Corul și Baletul Operei Române Craiova

 

Regie artistică, scenografie, costume și lumini: l’Oiseleur des Longchamps (Franța)

Asistent regie artistică: Arabela Tănase

Realizare scenografie: Răsvan Drăgănescu

Coregrafie: Laurențiu Nicu

 

 

Actul I

O plajă de pe Insula Ceylan. Pescarii se întorc ca în fiecare an la locul de pescuit pe care îl oferă musonul. Zurga este ales șeful clanului. Sosește Nadir, prietenul din copilărie al lui Zurga. Împreună, își povestesc trecutul și pasiunea de odinioară pentru o preoteasă pe care au zărit-o la Candi. Amândoi și-au înăbușit sentimentele pentru a nu-și pune în pericol prietenia. Bătrânii satului au plecat să o caute pe cea care, fecioară, trebuia să liniștească marea și să favorizeze pescuitul cu cântecele sale. Tradiția prevedea ca tânăra fată să fi depus jurământ de castitate. Nadir își dă seama că Leila este fata care îi fermecase pe amândoi. Leila îl recunoaște pe Nadir pe care îl visase în secret.

Actul II

Ruinele unui templu. Leila se odihnește. Preotul Nourabad îi reamintește obligațiile. Ea îi povestește că într-o zi și-a riscat viața pentru a salva un străin. Acesta i-a oferit atunci un colier. Mai târziu, Nadir se întâlnește cu Leila pe stâncile care înconjoară marea. Tinerii își mărturisesc iubirea și hotărăsc să se vadă în fiecare seară, însă marele preot îi găsește și cheamă pescarii și pe Zurga. Acesta o recunoaște pe Leila, preoteasa de altădată, cuprins de gelozie, îi condamnă pe cei doi trădători la moarte. O furtună îngrozitoare se pornește. Pescarii, înfrigurați, sunt convinși că este vorba despre răzbunarea zeilor ofensați.

Actul III

Scena 1: Zurga se plânge și regretă cruzimea de care a dat dovadă. Leila încearcă să îl înduplece pe acesta să-l ierte pe Nadir, însă nu reușește decât să-i reînvie gelozia lui Zurga. Înainte de a o lua, îi cere ca după moartea sa să îi dea mamei sale colierul. Zurga își dă seama că este bijuteria pe care i-o oferise adolescentei care îl salvase mai demult.

Scena 2: Pescarii așteaptă zorile pentru a-i executa pe Nadir și Leila, însă Zurga reacționează: câmpul arde. Toți aleargă. Zurga, care aprinsese focul pentru a crea o diversiune, îi eliberează pe Nadir și pe Leila și îi obligă să fugă. Rămâne singur și se sacrifică...