Stagiune

Văduva Veselă

Franz Lehár

  • Premieră mondială
  • Theater an der Wien, 25 decembrie 1905
  • Premieră Opera Română Craiova
  • 5 decembrie 2024
  • Durată
  • aprox. 3h – două pauze
  • Menţiuni
  • Spectacol în limba română

Operetă în trei acte compusă de Franz Lehár.

Libretul de Victor Léon și Leo Stein, după comedia Atașatul de ambasadă a lui Henri Meilhac.

SOLD OUT! 
Pentru cele două reprezentații ale operetei „Văduva Veselă”  din 5 și 9 decembrie nu mai sunt bilete disponibile! 

 

PREMIERĂ
Spectacol al Operei Române Craiova pe scena Cercului Militar
5 decembrie 2024, ora 19.00

 

Biletele sunt disponibile online: 
https://iticket.ro/event/vaduva-vesela
și la agenția Operei Române Craiova de la Sala Polivalentă,
Bulevardul Ilie Balaci nr. 6, tel. 0351.442.471,
agentiadebilete@operacraiova.ro

 

Regia artistică: Arabela Tănase

Scenografia: Răsvan Drăgănescu

Coregrafia: Erna Marin

 

Conducerea muzicală: Dumitru Cârciumaru

 

Distribuția:

Hanna Glawari – Renata Vari

Contele Danilo Danilowitsch – Petrișor Efrem

Valencienne – Mariana Bulicanu

Baronul Mirko Zeta – Dan Cornescu

Camille de Rosillon – Ion Timofti

Njegus – Laurenţiu Nicu

Vicontele Cascada – Cristian Fofucă

Raoul de Saint-Brioch – Say Ufuk Gengis

Kromow – Cosmin Vasilescu

Olga – Anca Țecu

Bogdanowitsch – Victor Dimieru

Sylviane – Laura Dumitrescu

Praškowia – Edith Mag

Pritschitsch – Adrian Grădinaru

Majordomul – Sorin Voica

 

Grizetele: Lolo – Mihaela Leonte, Dodo – Diana Oșca, Jou-Jou – Silvia Ceche, Frou-Frou – Raluca Predoi, Clo-Clo – Rodica Dinișoară, Margot – Anca Iosub

 

Orchestra, Corul și Baletul Operei Române Craiova

 

 

 

Actul I

La ambasada pontevedrină din Paris, se dă o petrecere în cinstea aniversării conducătorului de stat. Ambasadorul Mirko Zeta așteaptă cu interes apariția unui cetățean special din Pontevedro, Hanna Glawari, recent rămasă văduvă, cu o avere impresionantă ce ar putea fi de ajutor fondurilor pontevedrine, în viziunea ambasadorului. Pentru a evita posibila catastrofă de a pierde copleșitoarea avere a doamnei Glawari din statul care ajunsese destul de sărac, acesta complotează cu funcționarul ambasadei, Njegus, să găsească o soluție „potrivită” pentru fată, astfel încât banii să rămână în slujba țării, fiind de neconceput ca tânăra să se recăsătorească cu cineva din afara minunatului Pontevedro.

Frumoasa văduvă este înconjurată de pretendenți, dispuși să facă totul ca ea să le ofere mâna, considerând că averea o face să fie cea mai bună candidată a inimii lor.

Disperat de situația care scapă de sub control chiar sub ochii lui, Zeta apelează la Danilo Danilowitsch, locotenent de cavalerie, explicându-i că trebuie să o ia pe văduvă de nevastă imediat. Tânărul nu dorește să facă acest lucru nici măcar pentru servirea Patriei, deoarece el și Hanna au un trecut împreună, însă acesta nu s-a bucurat de un rezultat prea satisfăcător. Astfel Danilo și-a găsit refugiul în vicioasele plăceri oferite de viață, iar Hanna și-a găsit consolarea în milioanele oferite de un soț bătrân care, după opt zile de căsnicie, a și murit.

Între timp, ambasadorul, ocupat cu finanțele tinerei văduve, încurajează fără pic de neîncredere, o haioasă aventură a soției sale, Valencienne, cu Camille de Rosillon, locotenent de vânători. Acesta, înnebunit de joviala pariziană și mânat de vraja dragostei, scrie pe evantaiul frumoasei tinere „Te iubesc”.

Hanna și Danilo se întâlnesc întâmplător la marea petrecere. Deși iubirea lor nu a încetat să existe, amândoi refuză să lase garda jos.

 

Actul II

Se dă o petrecere în casa Hannei Glawari, unde sunt invitați toți cei care au fost prezenți la petrecerea de la ambasadă. Evantaiul soției ambasadorului devine centrul intrigii elitelor pontevedrine și a celor pariziene. Danilo vede problematicul evantai și recunoaște scrisul lui Camille pe el. Imediat simte cum îl cuprinde neliniștea la gândul că îi este adresat Hannei. Văduva crede însă că îndrăzneața mărturie scrijelită pe evantai vine din partea lui Danilo. Din păcate această declarație nu este scrisă de locotenent și nici nu se adresează Hannei.

Văzând că Danilo rămâne de neclintit în fața atenției pe care i-o oferă,  văduva anunță logodna sa fictivă cu un francez.

Învăluiți de farmecul necunoscutului, Camille și Valencienne se retrag, fiind urmăriți de Zeta. Pregătit pentru o scenă de gelozie, acesta are parte de o mare surpriză, descoperind că femeia de lângă Camille este de fapt Hanna, care luase în mod discret locul acesteia. Danilo, mânat de furia geloziei, părăsește petrecerea, refugiindu-se, pentru a-și îneca amarul, la cabaretul Maxim, loc frecventat de acesta.

 

Actul III

În localul Maxim apar în cele din urmă toate personajele implicate în încurcătura evantaiului și pretendenții dornici de averea văduvei. Danilo, supărat de trădarea Hannei, se consolează cu tinerele de la cabaret. Acesta este hotărât să nu se mai întoarcă niciodată la iubirea care i-a adus atâta suferință în trecut și care se anunță a fi o greșeală și pentru prezent. Fără niciun fel de îndoială, tânărul intenționează să nu mai asculte un cuvânt de la Hanna. Aceasta încearcă să îl aducă pe Danilo la gânduri mai bune, însă rezultatul nu este favorabil. Ulterior, Danilo află că logodna era doar o minciună. Ea avea ca scop să îl încurajeze să își recunoască iubirea, Hanna la rândul ei împărtășindu-i sentimentele.

În paralel, ambasadorul este convins de adulter și hotărăște să divorțeze, cerând mâna (și totodată averea) doamnei Glawari. Rezultatul este însă nesatisfăcător, deoarece tânăra văduvă mărturisește că dacă se va căsători, toată averea va fi pierdută. Imediat toți pretendenții se risipesc. Singurul și unicul îndrăgostit care rămâne neclintit la auzirea acestor vorbe este Danilo, care își mărturisește în sfârșit iubirea. Văduva anunță atunci că va pierde toată averea... în favoarea celui de al doilea soț. Vestea încântătoare vine ca un deznodământ fericit pentru iubirea celor doi și, totodată, îi retrage Hannei titlul de văduvă, concluzionând toată această aventură prin faptul că oricâte obstacole ar apărea, iubirea găsește o cale de împlinire.