Comunicate oficiale

A doua reprezentație a operei Otello de G. Verdi la Craiova

de Opera Română Craiova 11-05-2015

Teatrul Liric Elena Teodorini anunță cea de-a doua reprezentație a operei Otello de G.Verdi, care va avea loc 14 noiembrie, a.c., sub conducerea muzicală a dirijorului Adrian Morar (Cluj- Napoca), în regia tânărului și talentatului Rareș Zaharia.

Rares Zaharia a primit pentru regia spectacolului “Otello” Premiul de Excelenta al Elena Teodorini Academy of Arts de la Londra.

Otello este penultima dintre operele compuse de Giuseppe Verdi, pe un libret de mare calitate scris de Arrigo Boito după celebra piesă Othello a dramaturgului englez William Shakespeare. Ca și în cazul ultimei sale opere, Falstaff, se observă influența clară wagneriană, trecerea de la opera bazată pe arii și tehnica de interpretare bel-canto la genul cunoscut ca fiind operă simfonică.

Premiera operei Otello a avut loc la Milano, la Teatro alla Scala, în ziua de 5 februarie 1887.

Teatrul Liric Elena Teodorini aduce în fața publicului craiovean nume precum: Renata Vari care va debuta în rolul Desdemona, Nikola Kitanovski (Serbia) în rolul Otello și Stefan Ignat (Bucuresti) în rolul Iago.

Rareş Zaharia este absolvent al Facultăţii de Istoria şi Teoria Artei din cadrul Universităţii de Arte Bucureşti, în 1999. Din 2003 se stabileşte la Paris unde îşi continuă studiile la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales şi mai apoi la Sorbona (Université Paris I Sorbonne), unde face o  pasiune pentru regia de operă. În perioada septembrie-octombrie 2006 lucrează ca asistent de regie pentru Irina Brook la Théâtre des Champs-Elysées, Paris, pentru o producţie cu opera Giulio Cesare in Egitto de Georg Friederich Händel. Un an mai tîrziu, colaborează cu Silviu Purcărete, tot ca asistent de regie, pentru spectacolul cu opera Gianni Schicchi de Giacomo Puccini la Teatrul Maghiar din Cluj. Ca urmare a acestei colaborări, Silviu Purcărete l-a invitat ca asistent pentru piesa Măsură pentru măsură de William Shakespeare la Teatrul Naţional Craiova, iar în vara lui 2008, la Festivalul de la Glyndebourne, Anglia pentru premiera mondială a operei Love and Other Demons de Peter Eötvös, după nuvela lui Gabriel Garcia Marquez Despre dragoste şi alţi demoni.

În 2009 a debutat în calitate de regizor pe scena Operei Naţionale Bucureşti cu opera Don Pasquale de Gaetano Donizetti (dirijor Tiberiu Soare), un spectacol ce s-a bucurat de un mare succes de public şi de critică.

În 2010 este regizorul reluării spectacolului lui Silviu Purcărete cu opera Love and Other Demons în luna aprilie la Opera din Köln şi în luna septembrie la Opéra National du Rhin din Strasbourg.