Mesajul managerului

OPERA ROMÂNĂ CRAIOVA

28 noiembrie 2013 este data naşterii OPEREI ROMÂNE CRAIOVA, ce a luat fiinţă ca demnă descendentă a Teatrului Liric „Elena Teodorini“. Această mult-dorită schimbare a titulaturii, justificată prin însăşi ponderea pe care spectacolele de operă o au în actualul repertoriu, a survenit ca o ridicare în rang şi ca o aliniere firească în rândul teatrelor de operă importante ale României. Ea nu va diminua numărul spectacolelor de operetă, balet sau al musicalurilor pentru copii ce vor avea loc la Craiova şi nici nu va estompa memoria celebrei interprete Elena Teodorini. Aceasta va rămâne în continuare patroana spirituală a Operei Române Craiova, sub egida numelui său urmând a se desfăşura viitoarele ediţii ale Festivalului Internaţional „Elena Teodorini“ şi ale Concursului Internaţional de Canto „Elena Teodorini“.

În acest moment de răscruce al unui NOU ÎNCEPUT, după ce Consiliul Local şi Primăria Municipiului Craiova au dat instituţiei noastre, pentru prima oară în istoria existenţei sale, adevărata sa identitate – prin adoptarea denumirii de Opera Română Craiova – ne revine tuturor responsabilitatea de a gestiona cum se cuvine unul dintre cei mai importanţi poli culturali din zona Olteniei şi nu numai.

Se prea poate ca OPERA, în accepțiunea aşezământului cultural şi a genului distinct de spectacol, să nu fie condiţia sine qua non a existenţei noastre, dar cu siguranţă, ea ne poate face mai buni, mai sensibili, ne poate ajuta să înţelegem mai bine adevărata valoare a culturii universale şi româneşti, ne va lărgi orizonturile şi ne va înfrumuseţa universurile. Însă cel mai important beneficiu al existenţei sale este aşezarea unei solide pietre de temelie în formarea urmaşilor noştri, din punct de vedere cultural, spiritual şi uman.

Cunoscut fiind deja faptul că oraşul nostru este un candidat important pentru titlul de CAPITALĂ CULTURALĂ EUROPEANĂ pentru anul 2021, Opera Română Craiova se doreşte a fi în acest proiect o punte către lume, către viaţa muzicală internaţională, deschidere care, vreme de decenii, nu şi-a găsit ambianţa adecvată de abordare. Bogata tradiţie culturală a acestor meleaguri impune căutarea unor noi modalităţi de promovare a valorilor muzicale, dar şi iniţierea unor acţiuni tot mai interesante şi originale, care să îmbogăţească existenţa noastră spirituală, conferind proiectelor artistice ample coordonate în contextul cultural european.

La început de drum, le dorim succes tuturor artiştilor care vor urca pe scena Operei Române Craiova, iar pe dumneavoastră, spectatorii noştri, vă invităm să ne fiţi alături, pentru a crea ÎMPREUNĂ momente memorabile! Îmi exprim convingerea că doar într-o simbioză perfectă artist-spectator ne vom câştiga dreptul legitim de a deveni cu toţii cetăţeni ai unei Capitale Culturale Europene.

 

Manager Antoniu Zamfir

OPERA ROMÂNĂ CRAIOVA