Comunicate oficiale

Cavalleria Rusticană și Paiațe

de Opera Română Craiova 11-05-2015

După mai bine de trei ani de la ultima reprezentație, pe scena Operei Române Craiova revin două povești tulburătoare de iubire – Cavalleria Rusticană și Paiațe

Seara de sâmbătă, 21 iunie va începe cu serenada siciliană, căci pe afişul operei craiovene, de la ora 19:00, se află celebra operă a lui Pietro Mascagni, „Cavalleria rusticană”, într-o excelentă distribuţie: Adriana Dumitriu (București) în rolul Santuzza, tenorul Nikola Kitanovski (Serbia) în Turiddu, Ioan Cherata (Alfio), Florentina Soare (Lola), Adriana Alexandru (București) în Mamma Lucia. Premiera absolută a operei a avut loc la „Teatro Costanzi“ din Roma, în 17 mai 1890, an în care lucrarea a fost premiată de Editura Muzicală Sonzogno din Milano.

În aceeaşi seară, publicul iubitor de operă va descinde, muzical, în satul Montalto din Calabria (sudul Italiei), pentru a trăi emoţiile uneia dintre cele mai tulburătoare poveşti de iubire: „Paiaţe”. Opera compusă de Ruggiero Leoncavallo pe un libret propriu îi va avea în distribuţie pe Nikola Kitanovski (Serbia) în rolul Canio, Lăcrămioara Cristescu (Opera Națională Română Timișoara) în rolul Nedda, Ștefan Ignat (București) în rolul Tonio, Florin Ormenișan (debut) în rolul Beppe, Ioan Cherata (debut) și Bogdan Olaru.

I Pagliacci, considerată şi unul dintre manifestele Verismului în opera italiană, prin expunerea, în Prolog, a principalelor idei estetice ale curentului, a avut premiera absolută la „Teatro Dal Verme” din Milano la data de 21 mai 1892.

Spectacolul regizat de Tamas Ferkay (Austria) este interpretat integral în italiană şi supratitrat în limba română, iar la pupitrul dirijoral se va afla Alexandru Iosub.