Comunicate oficiale

Comunicat de presă – “Evgheni Oneghin”, de Piotr Ilici Ceaikovski

de Opera Română Craiova 20-10-2015

EVGHENI ONEGHIN – O DRAMĂ A IUBIRII NEȊMPLINITE

 

Joi, 22 octombrie, orele 19, Teatrul Național de Operă și Balet “Maria Bieșu” din Chișinău, urcă pe scena Operei Române Craiova pentru a prezenta spectatorilor trista poveste de dragoste dintre Tatiana și Oneghin.

“Evgheni Oneghin” este o operă în trei acte scrisă de compozitorul Piotr Ilici Ceaikovski, pe un libret de Constantin Șilovski, după romanul omonim al lui Alexandr Pușkin.

Premiera mondială a avut loc la Teatrul Mic din Moscova, pe 29 martie 1879, urmând ca 77 de ani mai târziu, opera să fie pusă în scenă și la Chișinău, la Teatrul Moldovenesc de Operă, Balet și Dramă “A.S.Pușkin”.

Versiunea curentă s-a jucat pentru prima oară pe 2 martie 1985, la Teatrul Academic de Stat de Operă și Balet al RSS Moldovenești.

Istoria creării

În luna mai a anului 1877, cântăreaţa E.Lavrovskaia i-a sugerat lui P.Ceaikovski ideea de a scrie o operă în baza romanului „Evgheni Oneghin” de A.Puşkin. Iniţial compozitorul trece cu vederea această propunere, însă  mai târziu, entuziasmat de acest subiect, începe lucrul cu mare ardoare asupra unei noi opere. Captivat de imaginile poetice ale romanului, de bogăţia spirituală a personajelor, de caracterul profund uman al acţiunii, Ceaikovski s-a străduit să redea prin muzică, sentimentele pure, profunde, chipuri gingaşe, pasiuni înflăcărate, caractere tipic naţionale, peisajul rusesc, de la începutul sec. XIX. Ceaikovski şi-a concentrat atenţia asupra profilului moral al personajelor, zugrăvind în acelaşi timp împrejurările care determină dramele sufleteşti ale oamenilor. Veridicitatea personajelor, minunatele trăsături ale vieţii, redate cu naturaleţe şi sinceritate, farmecul inegalabil al muzicii constituie trăsături care menţin ferm opera Evgheni Oneghin în repertoriul teatrelor europene.”

Joi, 22 octombrie, regizorul Eleonora Constantinov, Artist al Poporului, prezintă această versiune și publicului craiovean, printr-o viziune excepțională și o distribuție cu adevărat spectaculoasă.

Pe parcursul vieții mele artistice, am avut onoarea să montez de trei ori această capodoperă. Și întotdeauna, cu mare interes descopeream nuanțe subtile în ce privește eroii, dezvăluind o dramă intimă și puternică.

În operă nu există efecte scenice tradiționale. Interpretarea necesită o maximă naturalețe, sinceritate și simplitate. Și în același timp, necesită un nivel ridicat de profesionalism al tinerilor interpreți. Nu s-a folosit nimic în plus în decorul scenei. Scenograful Veaceslav Ocunev a reușit să redea atmosfera de toamnă,  timpul preferat al lui Pușkin, tonurile pastelate ce creează o imagine fină de acuarele delicate.

Modernitatea regiei nu o înțeleg prin denaturarea subiectului, a caracterelor personajelor, plasându-i într-un mediu străin. Modernitatea regiei mele la opera "Evgheni Oneghin", constă în atitudinea onestă față de drama muzicală, creată de genialul compozitor, față de elaborarea detaliată  a caracteristicilor personajelor,  într-un comportament veridic și logic pentru fiecare dintre ele, în circumstanțele date. ” 

Eleonora Constantinov, regizor, Artist al Poporului

 

Regia: Eleonora Constantinov Artist al Poporului

Scenografia: Veaceslav Ocunev

Pictor de costume: Irina Press Maestru în Artă

Coregrafia: Anatol Carpuhin

Dirijor: Dumitru Cârciumaru

Prim Maestru de Cor: Ion Brătescu

 

Distribuția :

 

Oneghin : Petru Racoviță

Tatiana : Angela Pihut

Lenski : Ion Timofti

Olga : Nadia Stoianova

Cneazul Gremin : Iurie Maimescu

Triquet : Victor Novițchi

Larina: Anastasia Apreutesii

Filippievna: Liliana Lavric

Zarețki: Boris Materinco

Rotnîi: Alexei Digore

Orchestra și Corul Teatrului Național de Operă și Balet “Maria Bieșu” din Chișinău