Comunicate oficiale

“El Amor” în pași de dans

de Opera Română Craiova 11-05-2015

Teatrul Liric ,,Elena Teodorini” vă invită la spectacolul de dans El Amor, joi 06.06.2013, ora 19:00, în regia și coregrafia maestrului Francisc Valkay.

Tangoul, dans de origine argentiniană, a fost adus în Europa la începutul secolului XX de către orchestrele şi cântăreţii care evoluau în musical-uri. Societatea acelor timpuri a fost incitată de fenomenul ,,TANGO”, provocând fie laude extravagante, fie critici dure, chiar necruţătoare. Cert rămâne faptul că, tangoul este cheia care deschide poarta spre cunoaşterea sufletului şi specificului argentinian. E. S. Discepolo defineşte tangoul ca pe ,,un gând trist, ce poate fi dansat…”. El Amor aduce acest gând, în pași de dans, pe scena Liricului craiovean.

În acest spectacol își dau concursul soliștii de balet Eva Ştefănescu, Nicolae Popa  şi Dragoş Teodorescu,actorul Laurenţiu Nicu alături de Ansamblul de balet al Teatrului Liric „Elena Teodorini”.

Despre Francisc Valkay

Publicul s-a lăsat cucerit de farmecul artistului Francisc Valkay de îndată ce acesta a pășit sub lumina reflectoarelor. A întreprins numeroase turnee , începând din anul 1957. A ocolit lumea în pași de dans: după ce a ,,bifat” mai toată Europa, au urmat o sumedenie de scene din Asia și SUA. Din iulie 1990 este ,,numai” maestru coregraf și, de câțiva ani, guest-star în spectacolul Oedip al Operei Naționale București.

Puțini prim-balerini au avut, precum Francisc Valkay, șansa să interpreteze personaje diametral opuse din marele repertoriu universal. În top a fost Lacul Lebedelor, în care a evoluat de 180 de ori; a strălucit ca puțini alți dansatori români în Fântâna din Bahcisarai, unde a dat viață, în timp, și rolului de … ,,lover”, dar și celui al ,,bătrânului”. Vârfuri ale creației sale au fost și neuitatele personaje din Romeo și JulietaOthel. De 18 ani este maestru de balet al Operei Maghiare din Cluj, unde a realizat coregrafia unor premiere deosebite: Hamlet, Macbeth, integrala operelor lui Erkel Ferec, toate, prezentate cu succes la festivaluri internaționale.

Să crezi în aceste două cuvinte El Amor poate fi o himeră. Să ai convingerea că pot dialoga cu tine, spectatorule, cu această definiție, poate fi expresia fanteziei subiective a creatorului, spune maestrul…