Comunicate oficiale

La Bohème – dublă reprezentație pe scena Operei Române Craiova

de Opera Română Craiova 11-05-2015

Opera Română Craiova anunță operLA BOHÈME de Giacomo Puccini, sub bagheta dirijorală a maestrului Gheorghe Stanciu. Publicul se va bucura de două reprezentații –

joi, 13 februarie 2014  și sâmbătă, 15 februarie 2014, la ora 19:00.

 LA BOHÈME (BOEMA) este o operă în patru acte de Giacomo Puccini, pe un libret de Giuseppe Giacosa și Luigi Illica, după romanul Scènes de la vie de Bohème de Henri Murger.

 Într-o scrisoare adresată editorului Giovanni Ricordi, Puccini îi solicită acestuia un libret adecvat pentru o viitoare operă. El cere un subiect mai poetic, mai puţin posomorât şi, totodată oglindind o concepţie spirituală mai elevată. După lungi căutări, compozitorul se opreşte la Scénes de la Vie de Boheme a lui Henri Murger. Între timp, un alt compozitor al timpurilor, Ruggerio Leoncavallo, începuse deja lucrul asupra unei opere cu acelaşi nume. În aceste condiţii s-a creat o competiţie între compozitori, Giacomo Puccini fiind cel care a finalizat primul opera, devenind în final învingător.

Premiera mondială a avut loc în data de 1 februarie, 1896, la Teatrul Regio din Torino, sub conducerea muzicală a dirijorului Arturo Toscanini, aflat la începutul carierei sale.

Opera Română Craiova aduce două distribuții deosebite pentru reprezentațiile spectacolului LA BOHÈME. Astfel, pe scenă vor urca nume precum:  Diana Țugui, Renata Vari, Liviu Indricău (Bucureşti), Ştefan Ignat (Bucureşti) și nu în ultimul rând Sorin Drăniceanu.

Pe lângă alte modificări în distribuție, publicul va avea ocazia ca în cele două zile de spectacol să le vadă pe cele două soprane, respectiv Diana Țugui și Renata Vari, cum vor schimba rolurile între ele.

Spectacolul îl va avea la pupitrul dirijoral pe maestrul Gheorghe Stanciu, atât în data de 13 februarie a.c., cât și în data de 15 februarie a.c..

Regia artistică îi aparține Arabelei Tănase, iar costumele și decurile sunt creația lui Răsvan Drăgănescu.