Comunicate oficiale

Șase săptămâni de evenimente muzicale la Craiova

de Opera Română Craiova 29-09-2017

 

Festivalul Internațional „Elena Teodorini”, organizat de Opera Română Craiova, transformă Cetatea Băniei în capitala spectacolului de operă și balet, anul acesta trei companii europene (Italia, Serbia, Republica Moldova) fiind invitate să susțină reprezentații pe scena lirică din Bănie.

 

Opera Română Craiova deschide în forță stagiunea 2017-2018 cu cea de-a XV-a ediție a Festivalului Internaţional „Elena Teodorini”, eveniment cultural de notorietate internațională organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova și al Consiliului Local Craiova, sub patronajul Ministerului Culturii și Identității Naționale. Timp de șase săptămâni (în perioada 1 octombrie – 12 noiembrie 2017), cele 16 evenimente programate vor prilejui iubitorilor muzicii tot atâtea ocazii de a se bucura, de a asculta nume de referință ale artei lirice și titluri de operă în primă audiție pe scenele de spectacol din Craiova.

 

În cadrul unei ediţii de anvergură, o ediție jubiliară la împlinirea a 160 de ani de nașterea Elenei Teodorini, vor fi prezentate producţii europene, naţionale, dar şi cele mai îndrăgite spectacole craiovene.

 

Invitați de prim rang

 

Opera Română Craiova a invitat trei trupe prestigioase din Europa. Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău va prezenta două spectacole pe scena Cercului Militar Craiova: spectacolul de operă „Dama de pică” de P. I. Ceaikovski (duminică, 29 octombrie) și celebrul balet „Spărgătorul de nuci” de P. I. Ceaikovski  (luni, 30 octombrie). 

 

Un alt invitat de marcă al festivalului este Teatrul Național din Novi Sad (Serbia), care va aduce în Craiova „Omnibus Opera”, care cuprinde trei lucrări scurte:  „The Telephone” de G. C. Menotti, „A Hand of Bridge” de S. Barber și „There and Back” de P. Hindemith (joi, 9 noiembrie), iar prestigioasa companie de dans italiană Skaramacay Art Factory, pentru prima dată în România, va prezenta spectacolul „Haeretica for Skaramacay” (vineri, 10 noiembrie).

Invitaţii din România ai festivalului sunt Teatrul „Regina Maria” din Oradea cu musicalul „Scripcarul pe acoperiș” de J. Stein (sâmbătă, 28 octombrie), iar Filarmonica „Oltenia” Craiova care va prezenta un Concert Simfonic special pentru eveniment (vineri, 20 octombrie).  

 

Spectatorii vor putea revedea șase producţii proprii: operele „Pescuitorii de perle”, de G. Bizet, cea mai recentă premieră a Operei craiovene (în deschiderea festivalului, duminică, 1 octombrie), „Carmen – Rock Version” de G. Bizet, evenimentul muzical al anului trecut în Oltenia (miercuri, 11 octombrie), „Don Giovanni” de W.A. Mozart (duminică, 22 octombrie) și „Don Carlo” de G. Verdi (duminică, 12 noiembrie) și operetele „Voievodul țiganilor”  de J. Strauss fiul (joi, 5 octombrie) şi „Silvia” de E. Kalman (joi, 26 octombrie).

 

Ian Storey, pentru prima dată în România

 

În plus, Opera Română Craiova a pregătit două spectacole speciale, de o importanță aparte în spațiul liric, care îl au la conducerea muzicală pe maestrul Walter Attanasi. „Classic & Jazz” va fi susținut de celebrul Alessandro Quarta Quintet din Italia, alături de Orchestra de Cameră a Operei Române Craiova (sâmbătă, 7 octombrie), iar „Tristan și Isolda”, actul al II-lea, operă în concert (sâmbătă, 14 octombrie), are în distribuție un nume de prim rang în lirica mondială, tenorul britanic Ian Storey, care va veni pentru prima dată în România

 

Canto masterclass-ul, organizat în perioada 3-10 noiembrie 2017, este un tribut adus vocației pedagogice a sopranei Elena Teodorini și este susținut de soprana Nicoleta Ardelean, a cărei carieră este construită pe coordonate internaţionale, având roluri deosebite pe scenele mari ale lumii, de la Scala din Milano la Opera din Santiago de Chile.

 

Opera Română Craiova doreşte să aducă mulţumiri Primăriei Municipiului Craiova, Consiliului Local Craiova pentru sprijinul oferit în organizarea ediţiei din acest an, precum și Ministerului Culturii și Identității Naționale, sug egida căruia se desfășoară festivalul. De asemenea, Opera mulţumeşte instituțiilor care găzduiesc evenimentele: Cercul Militar Craiova, Teatrul Național „Marin Sorescu”, Filarmonica „Oltenia” și Muzeul de Artă Craiova, sponsorului Festivalului: compania Nitela, partenerilor: Ramada Plaza și Mercur Center, precum și partenerilor media.

 

Mai multe informații la www.operacraiova.ro sau www.facebook.com/operacraiova

 

Rezervările pot fi făcute la numărul de telefon 0351.442.471, la adresa de e-mail agentiadebilete@operacraiova.ro sau pe pagina www.operacraiova.ro.