Comunicate oficiale

Tosca de G. Puccini, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare

de Opera Română Craiova 11-05-2015

Teatrul Liric Elena Teodorini anunță opera Tosca de Giacomo Puccini care va avea loc joi, 5 decembrie a.c., ora 19:00, sub conducerea muzicală a dirijorului principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, Tiberiu Soare. Spectacolul se va desfășura în cadrul Festivalului Internațional Craiova Muzicală, ediția a 40-a.

Tosca este o operă în trei acte de Giacomo Puccini, libretul de Luigi Illica și Giuseppe Giacosa, după drama La Tosca de Victorien Sardou.

Fiindcă era o poveste despre Roma, s-a decis ca premiera să fie în cetatea eternă, la Teatrul Constanzi la data de 14 ianuarie 1900. O curiozitate notabilă a plutit în jurul acestei opere a cărei pregătire a fost foarte lungă și problematică. Tosca a fost soprana româncă Hariclea Darclée, Cavaradossi a fost tenorul Emilio De Marchi iar Scarpia a fost baritonul Eugenio Giraldoni. Dirijorul a fost Leopoldo Mugnone. În public s-au aflat și Regina Margherita, prim-ministrul Pelloux și mulți compozitori, printre care Pietro Mascagni, Francesco Cilea, Franchetti și Sgambati.

Pe scena Teatrului Liric Elena Teodorini Tosca va fi readusă la viață de nume precum:

Dragana Radakovic (Serbia) – Floria Tosca, Bogdan Roman (Timișoara) – Mario Cavaradossi, Stefan Ignat (București) – Baronul Scarpia.

Conducerea muzicală îi aparține tânărului dirijor, Tiberiu Soare, care îşi desfaşoară activitatea muzicală ca dirijor din anul 1999, lucrând alături de orchestrele a numeroase filarmonici şi teatre de operă din ţară şi participând la turnee în Suedia, Israel, China, Germania, Elveţia ş.a.

La pupitrul Orchestrei Naţionale Radio (ONR) a asigurat conducerea muzicală pentru numeroase concerte şi înregistrări. A dirijat concertul de la Expoziţia Mondială Shanghai – 2010 şi a revenit alături de ONR în metropola chineză în mai 2013, obţinând alături de ansamblu un frumos succes la Shanghai Spring International Music Festival.

În septembrie 2010, Tiberiu Soare a fost invitat să dirijeze primul său concert la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Londra (London Philharmonic Orchestra), alături de celebra soprană Angela Gheorghiu.

Regia artistică îi aparține austriacului Tamas Ferkay, iar scenografia a fost realizată de Răsvan Drăgănescu.

Libretul: G. Giacosa și L. Illica, după piesa omonimă de Victorien Sardou

Conducerea muzicală: Tiberiu Soare (București)
Regia artistică: Tamas Ferkay (Austria)
Costume și decoruri: Răsvan Drăgănescu
Asistent regie artistică: Arabela Tănase

Concert-maestru: Dan Bozgan
Maestru de cor: Georgiana Popescu
Pregătirea muzicală: Corina Stănescu, Maria Cristiana Stan
Regia tehnică: Mihaela Grama
Maestru de lumini: Roberto Bujor
Sufleur: Viorica Tomuş
Sonorizare: Sorin Tican
Video: Florin Cocău
Machiaj şi coafură: Ioana Boicea

Floria Tosca – Dragana Radakovic (Serbia)
Mario Cavaradossi – Bogdan Roman (Timișoara)
Baronul Scarpia – Stefan Ignat (București)
Cesare Angelotti – Sorin Drăniceanu
Sagrestano – Ioan Cherata
Sciarrone – Dragoș Drăniceanu
Spoletta – Florin Ormenisan
Temnicerul – Mircea Tudora
Păstorul – Noemi Modra

Corul de copii „Aspiraţii“ al Şcolii nr. 39 „Nicolae Bălcescu“ Craiova, dirijat de Agata Petrencu.
Orchestra și corul Teatrului Liric ”Elena Teodorini”