Comunicate oficiale

Zilele Europene ale Operei, la Craiova

de Opera Română Craiova 25-04-2016

Zilele Europene ale Operei, la Craiova

Opera Română Craiova se alătură celor peste 80 de instituţii şi companii de profil din 24 de ţări, la cea de-a zecea ediţie a Zilelor Europene ale Operei.

 

Sărbătorite anul acesta pe întregul continent în perioada 6-8 mai, Zilele Europene ale Operei vor fi celebrate, la cea de-a zecea ediţie, pentru prima dată în Craiova. Spectacolul festiv „Gala de Operă” va avea loc duminică, 8 mai, de la ora 19.00, pe scena Filarmonicii „Oltenia”.

Cuprinzând pagini muzicale celebre în interpretarea Orchestrei şi Corului Operei Române Craiova, sub conducerea muzicală a maestrului Gaetano Soliman (Italia), gala îi aduce în luminile rampei pe soliştii invitaţi: Cristina Park (Coreea de Sud), George Andguladze (Georgia), Ştefan Ignat (Bucureşti), alături de soliştii operei craiovene: Renata Vari, Florin Ormenişan şi Sorin Drăniceanu.

„Ce este opera pentru tine?”

Cu acest prilej, Opera Română Craiova iniţiază o campanie, arătându-şi deschiderea şi începând un dialog între instituţie, artişti şi public. În perioada 26 aprilie – 4 mai 2016, spectatorii sunt invitaţi să răspundă la întrebarea „Ce este opera pentru tine?”. Mesajele, care pot cuprinde un singur cuvânt sau pagini întregi, sunt aşteptate pe pagina Facebook https://www.facebook.com/operacraiova/ (prin comentariu sau mesaj privat) sau printr-un e-mail la adresa: imagine@operacraiova.ro. Zece dintre participanţi, aleşi prin tragere la sorţi în data de 5 mai, vor primi câte o invitaţie de două locuri pentru spectacolul „Gala de Operă” din 8 mai.

Considerând că o celebrare a muzicii începe de la iubitorii ei, Opera Română Craiova consideră că astfel, prin intermediul spectatorilor, vor fi transmise relevanţa mesajului operei şi bogăţia trăirii ei.

 

European Opera Days (operadays.eu)

În fiecare an în sfârşitul de săptămână apropiat zilei de 9 Mai (Ziua Europei), operele din Europa şi nu numai îşi deschid porţile către un public nou şi către cel existent pentru a celebra această formă de artă şi talentul celor care o produc.

Zilele Europene ale Operei (European Opera Days) sunt o iniţiativă comună a organismelor Opera Europa şi RESEO, în colaborare cu United States of Opera-Benelux, Opera XXI-Spania, Réunion des Opéras de France, NOCC- Marea Britanie, OperaNorge-Norvegia şi AMT-Rusia.

Manifestările sunt menite celebrării operei, având scopul de a contribui la aducerea ei în prim-planul practicilor culturale şi de a spori aprecierea ei în societatea actuală.

Prima ediţie a Zilelor Europene ale Operei a avut loc în februarie 2007, la aceeaşi dată la care Opera Europa şi Opéra National de Paris au găzduit primul Forum European al Operei, în colaborare cu Fedora, RESEO şi Juvenilla.

Forumul European al Operei a adus atunci laolaltă peste 600 de participanţi – aproximativ 400 de profesionişti din domeniu, 50 de artişti, 70 de iubitori şi prieteni ai acestui gen muzical şi peste 100 de tineri delegaţi. Dar pentru ca această reuniune majoră să rezoneze dincolo de graniţele Parisului, au fost create Zilele Europene ale Operei, încurajând companiile de profil din Europa să îşi deschidă porţile şi să primească un public divers în cadrul unor activităţi speciale. Cu peste 100 de case de operă participante, evenimentul a înregistrat un mare succes în rândul publicului.

De atunci, o temă anuală oferă fiecărei ediţii o nouă abordare şi noi unghiuri de inspiraţie.  Anul acesta are loc cea de-a zecea ediţie, cu aproape 90 de companii participante din 24 de ţări, având ca temă comună „Teatrul Lumii”.

Cercetările efectuate prin sondaje de opinie arată că peste 60% dintre participanţi au mers pentru prima dată la opera din oraşul lor în cadrul acestui weekend festiv. Şi este o dovadă a interesului general faţă de operă faptul că, de la prima ediţie, peste 1.000.000 de oameni au luat parte la diversele iniţiative oferite în cadrul Zilelor Europene ale Operei.