Repertoriu

Don Giovanni

Wolfgang Amadeus Mozart

  • Premieră mondială
  • Nationaltheaters din Praga, 29 octombrie 1787
  • Premieră Opera Română Craiova
  • 9 octombrie 2014
  • Durată
  • aprox. 3h, 20’ – o pauză
  • Menţiuni
  • Spectacol în limba italiană cu supratitrare în limba română

Dramma giocoso în două acte compusă de Wolfgang Amadeus Mozart.

Libretul de Lorenzo da Ponte.

Titlul original: Il dissolute punito ossia il Don Giovanni – Don Giovanni sau desfrânatul pedepsit.


Acțiunea se petrece în Sevilla.

ACTUL I

Leporello face de pază, în timp ce Don Giovanni a intrat în casa Donnei Anna. El se plânge de condiția existenței sale de servitor. Din casă iese Donna Anna, urmărindu-l pe seducător. Comandorul încrucișează spada cu Don Giovanni și cade ucis. Donna Anna, care fugise după ajutoare, descoperă cadavrul tatălui și îl obligă pe logodnicul ei, Don Ottavio, să jure răzbunare.

După ce au reușit să fugă, Don Giovanni îi încredințează lui Leporello noile sale proiecte. Sunt întrerupți de Donna Elvira, venită în căutarea amantului trădător. Don Giovanni se retrage, lăsându-l pe Leporello să-i explice acesteia situația.

Lângă Sevilla, Zerlina și Masetto serbează apropiata lor căsătorie. Don Giovanni îi invită la el, căutând să o atragă pe fată, dar Donna Elvira intervine. În fața Donnei Anna și a lui Don Ottavio, cărora Don Giovanni le-a prezentat-o pe Elvira drept o nebună, apare adevărul. Donna Anna a recunoscut vocea aventurierului și vrea să-și împlinească răzbunarea. Serbarea continuă să se desfășoare. Masetto refuză să-și ierte logodnica, dar aceasta îl înduplecă. Don Giovanni îi invită pe toți și, după ce este descoperit în încercarea de a o seduce pe Zerlina, fuge împreună cu Leporello, lăsându-i pe toți plini de mânie.

ACTUL II

Aventurile continuă. Don Giovanni îi face acum curte cameristei Donnei Elvira, în timp ce Leporello o întreține pe aceasta. Când întâlnește grupul de țărani care îl caută, îi trimite pe toți în alte direcții. Crezând că Elvira este cu Don Giovanni, toți îl asaltează și descoperă înșelătoria. Batjocorită, Donna Elvira este disperată.

Don Giovanni și Leporello s-au ascuns în cimitir. O voce sumbră îi avertizeză că sfârșitul este aproape. Don Giovanni îi ordonă lui Leporello să-i spună vocii, care aparține Comandorului, că o invită la cină. Acesta acceptă.

În ultima scenă asistăm la o petrecere în palatul aventurierului. Donna Elvira reapare, implorându-l să se căiască. Apoi, în fața glumelor lui Don Giovanni, se retrage speriindu-se groaznic de apariția spectrului. Leporello, bâlbâindu-se, anunță intrarea Comandorului, care îl somează pe cavaler. Cu curaj, Don Giovanni strânge mâna care i se întinde, refuzând să se căiască, din frică și lașitate. Un fior de gheață îl paralizează. Don Giovanni se prăbușește în infern, în timp ce toți participanții la aventurile sale conchid asupra moralei acestor întâmplări.

 

*Book of Opera, 1996 Wordsworth Edition, Dicționar de teatru liric, 2008