Repertoriu

Mam’zelle Nitouche

Florimond Hervé

  • Premieră mondială
  • Théâtre des Variétés din Paris, 26 decembrie 1883
  • Premieră Opera Română Craiova
  • 14 octombrie 2007
  • Durată
  • aprox. 2h, 10’– o pauză
  • Menţiuni
  • Spectacol în limba română

Operetă în două acte compusă de Florimond Ronger Hervé.

Libretul de Henri Meilhac și Albert Millaud.

Versiunea românească a libretului: Val Săndulescu


Acțiunea se petrece într-un oraș de provincie din Franța în anul 1850.

ACTUL I

Tabloul 1

Tânărul Celestin duce o dublă existenţă: la mânăstire ocupă postul de organist și maestru de muzică, iar seara, după ce-şi termină serviciul, merge discret la teatru unde, sub numele de Floridor, repetă opereta sa „Babet și Cadet”. Colonelul Alfred ChateauGibus, fratele Maicii superioare a mânăstirii îi face o vizită acesteia, propunându-i să o mărite pe Denise de Flaviny, cea mai bună elevă a pensionului cu un locotenent din regimentul său, Fernand de Champlâtreux. În urma acestei căsătorii mânăstirea va primi o importantă donaţie. Denise, care iubește în taină teatrul, descoperă că Celestin este de fapt autor de operetă și doreşte din tot sufletul să participe și ea la premieră. Tânărul locotenent Champlâtreux, nu prea încântat de o căsătorie silită, vine să o cunoască pe Denise, dar i se îngăduie doar să-i vorbească fără să o vadă. Celestin este înştiinţat de Maica superioară că trebuie să o conducă pe Denise chiar în seara premierei operetei sale la Paris, la părinţii ei care au chemat-o urgent. Denise rezolvă imediat încurcătura, propunându-i „maestrului de muzică” să plece cu trenul următor la Paris, ca să poată asista și ea la premieră.

Tabloul 2

În culisele teatrului „Pontarcy”, artiştii, directorul trupei și regizorul de culise sunt emotionaţi, cum este și firesc în seara premierei. Corinne, interpreta principală și vedeta trupei, extrem de capricioasă, datorită unor scene de gelozie, pleacă cu colonelul Chateaux Gibus după primul act, spre disperarea directorului. Dar Denise, care învăţase în secret opereta pe dinafară salvează situaţia, interpretând ea rolul principal. În culise îl cunoaşte pe tânărul locotenent Champlâtreux, neştiind că acesta îi fusese destinat ca soţ, înainte de a pleca din mănăstire. După terminarea premierei care s-a încheiat cu mare succes datorită Denisei, Floridor doreşte să ajungă cu ea cât mai repede la Paris. Sar amândoi pe una din ferestrele teatrului, dar îi prinde o patrulă și îi arestează, luându-i drept hoţi.

ACTUL II

Tabloul 3

În curtea regimentului, Floridor și Denise sunt aduşi de un soldat și luaţi în primire de caporalul Loriot, cu intenţia de a fi arestaţi ca nişte delicvenţi. Ofiţerii din regiment, care au asistat la premiera operetei lui Floridor, au surpriza de a o reîntâlni pe „tânăra artistă” și pe autor. Cu toţii doresc să bea o cupă cu şampanie, sărbătorind încă o dată succesul premierei, spre disperarea lui Floridor care are misiunea de a o duce pe Denise la Paris. În timpul acestei sărbătoriri apare locotenentul Champlâtreux. Este stupefiat în momentul în care o regăseşte tocmai în curtea regimentului pe cea de care s-a îndrăgostit cu o seară înainte la teatrul „Pontarcy”. La sosirea Colonelului, Denise și Floridor trebuie ascunşi și deghizaţi în soldaţi. Încercând să facă faţă situaţiei, Denise îmbrăcată în recrut, cântă un cuplet militar. Datorită lui Champlâtreux și Loriot, cei doi reuşesc să fugă din regiment, fără să li se descopere adevărata identitate.

Tabloul 4

Pierzând toate trenurile spre Paris, Floridor și Denise se reîntorc la mânăstire inventând Maicii superioare o poveste din care a reieşit clar că Denise nu vrea să se mai mărite cu cel pe care i l-a ales familia. Colonelul Chateaux Gibus revine și el la mânăstire anunţându-şi sora că nici locotenentul Champlâtreux nu vrea să se mai însoare, deoarece şi-a permis să se îndrăgostească de o actriţă. Astfel Denise află că tânărul locotenent e cel cu care ar fi trebuit să se căsătorească de la început. Spre surpriza tuturor apare Louis de Flavigny, tatăl Denisei. Acesta a aflat că Champlâtreux nu e un ofiter atât de „neprihănit” și interzice căsătoria lui cu Denise. Dar situaţia se lămureşte atunci când cei doi tineri se revăd la mânăstire. Îşi mărturisesc dragostea în ciuda protestelor domnului Louis de Flavigny, și mai mult decât atât, Denise se decide să devină actriţă, împlinindu-şi astfel visul.

 

*Titus Moisescu și Miltiade Păun, Ghid de operetă, Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor, București, 1969