Repertoriu

Suor Angelica

Giacomo Puccini

  • Premieră mondială
  • Metropolitan Opera din New York, 14 decembrie 1918
  • Premieră Opera Română Craiova
  • 10 iunie 2023
  • Durată
  • Aproximativ o oră
  • Menţiuni
  • Spectacol în limba italiană cu supratitrare în limba română

Operă într-un act compusă de Giacomo Puccini.

Libretul de Giovacchino Forzano.

 


 

Acțiunea se desfășoară în interiorul unei mănăstiri. Maica Stareță face cuvenitele observații după slujba de seară. Două novice sunt pedepsite. Apoi surorile primesc o binemeritată pauză, în care fiecare dintre ele își exprimă dorințele cele mai ascunse, întrebările la care, curioase, vor să afle răspuns. Este un joc ciudat la care participă chiar și Sora Angelica, o ființă retrasă într-o mută suferință, o persoană blândă care-și revarsă dragostea și lacrimile asupra florilor de a căror îngrijire se ocupă.

 

Sosesc două surori care aduc mâncare și alte bunuri, oferite mănăstirii de oamenii miloși. Surorile sunt încântate de cele primite și joaca lor continuă până în momentul în care sunt anunțate că o persoană străină a venit în vizită la cineva din mănăstire. Cine este fericita care va primi vizita? Toate își doresc acest lucru, dar cea mai fierbinte rugăminte este cea a Angelicăi, care așteaptă de șapte ani vești de la familia ei.

 

Momentele de tensiune se sfârșesc, căci Stareța anunță vizita pentru Sora Angelica. Apare mătușa ei, Prințesa, rece și inflexibilă, care îi aduce vestea căsătoriei surorii ei Ana Viola, necesitatea împărțirii moștenirii de familie, dar și cruda veste a morții fiului ei nelegitim, pe care Angelica îl pierduse în urmă cu șapte ani, când fusese trimisă, drept pedeapsă, la mănăstire. Sora Angelica este copleșită de durere, și-l imaginează pe fiul ei printre îngeri, și își dorește din tot sufletul să ajungă la el, în ceruri.

 

Revin celelalte surori care așteaptă să o găsească pe Angelica fericită, în urma vizitei primite. Aceasta însă, cu o bucurie nebună, le anunță că în curând se va întâlni cu fiul ei.

 

Este momentul stingerii. Sora Angelica își ia adio de la surori, de la mănăstire, de la viață, și se otrăvește sperând că astfel își va putea revedea fiul. Subit realizează că a comis păcatul capital, acela al sinuciderii. Știindu-se condamnată la ispășirea veșnică a păcatelor, cere îndurarea Fecioarei. În ultimele clipe de viață, are viziunea copilului ei aflat printre îngeri și moare împăcată, convinsă că a fost mântuită și va ajunge lângă fiul ei iubit.