Stagiune

Logodnicul din lună

Eduard Künneke

  • Premieră mondială
  • Theater am Nollendorfplatz din Berlin, 15 aprilie 1920
  • Premieră Opera Română Craiova
  • 14 februarie 2021
  • Durată
  • aprox. 2h
  • Menţiuni
  • Spectacol în limba română

Operetă în trei acte compusă de Eduard Künneke.

Libretul de Herman Haller și Fritz Oliven (Rideamus), după o comedie de Max Kempner-Hochstädt.

Versiunea românească a libretului: V. Timuș și M. Păun

ANUNȚ IMPORTANT

Din motive independente de voința noastră, spectacolele „Logodnicul din lună” (8 septembrie 2021) și Gala Operei „Elena Teodorini” (12 septembrie 2021) au fost anulate. Persoanele care au achiziționat bilete pentru cele două evenimente sunt rugate să contacteze agenția de bilete a Operei Române Craiova la telefon 0351.442.471 sau prin e-mail agentiadebilete@operacraiova.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

 

Spectacol susținut de Opera Română Craiova, pe scena Cercului Militar, în cadrul Festivalului Internațional Elena Teodorini, ediția a XVII-a

 

Distribuția: 

Julia de Weert Renata Vari

August Kuhbrot, Străinul I Petrișor Efrem

Hannchen – Anca Țecu

Roderich de Weert, Străinul II Dragoș Drăniceanu

Josef Kuhbrot Daniel Cornescu

Wilhelmine Kuhbrot Mihaela Popa

Egon von Wildenhagen Laurenţiu Nicu

Karl –  Adrian Grădinaru

Hans – Serghei Doroș

Cameriste (figurație) Erna Marin, Alina Onofrei, Alexandra Iordache, Amina Almahadin

 

Orchestra și Baletul Operei Române Craiova

Conducerea muzicală: Dumitru Cârciumaru

 

 

Regie artistică și coregrafie: Laurențiu Nicu

Scenografie: Răsvan Drăgănescu

Asistent regie artistică: Daniel Cornescu

Asistent coregrafie: Erna Marin

 

Concert-maestru: Meda Stanciu

Pregătirea muzicală: Corina Stănescu, Maria Cristiana Stan

Sufleur: Viorica Tomuş

Regia tehnică: Mihaela Grama

Sonorizare: Sorin Tican, Bogdan Martin

Maestru de lumini: Roberto Bujor

Machiaj/coafură: Ioana Boicea, Andra Stanciu

 

 

 

Acțiunea se petrece în orașul Weert din sudul Olandei în anul 1921.

ACTUL I

Julia, o tânără şi drăgălaşă fată, romantică şi puţin exaltată, a moştenit de la părinţi o vilă splendidă. Dar tutorele ei, Joseph Kuhbrot, a ştiut să se facă aici stăpân absolut. El îşi satisface toate plăcerile gurmande după pofta inimii şi o hărţuiește pur şi simplu pe Julia cu propunerea de a se căsători cu nepotul său, August Kuhbrot. În acest fel, averea va rămâne în familia tutorelui. Tânăra fată respinge cu hotărâre această propunere. La fel procedează şi cu gogomanul fiu al consilierului Wildenhagen, Egon, care-i face insistente aluzii matrimoniale. Ea se gândeşte mereu la prima dragoste, la Roderich de Weert, căruia i-a jurat credinţă, în urmă cu mulţi ani, când tânărul a plecat în Batavia. La despărţire, cei doi îndrăgostiţi şi-au jurat ca în fiecare seară să se uite la lună pentru a-şi aduce aminte unul de altul. De aceea, Josef o ironizează pe Julia, spunându-i că are un „logodnic în lună”. Fata rămâne impasibilă la înţepăturile tutorelui, mai ales acum când tribunalul de tutelă a declarat-o majoră. Împreună cu zglobia Hannchen se amuză când primeşte vizita neaşteptată a unui călător întârziat, un tânăr plăcut, dar cam sărăcăcios îmbrăcat. Ele îi fac chiar o farsă, încercând să-l convingă că se află într-un castel fermecat şi ospătându-l, spre surprinderea lui, ca pe un musafir de seamă.

ACTUL II

Străinul înţelege jocul lor şi se lasă antrenat în el. Când Julia îl întreabă cine este, tânărul îşi face un portret la fel de romantic, ca şi visurile ei (aria: „Eu sunt un hoinar, un etern călător”). După ce a dormit bine în patul ce-i fusese pregătit, Străinul află de la Hannchen despre exaltarea romantică a tinerei Julia pentru Roderich, precum şi de planul lui Kuhbrot. Bineînţeles călătorul se fereşte să spună cine este, şi toţi, în frunte cu Julia, îl iau drept RoderichJulia este fericită de a-şi fi găsit dragostea dintâi în persoana Străinului (Duetul „Ţi-aminteşti când eram copii…”). Unchiul Josef, în schimb, este indispus şi bosumflat de neaşteptata sosire a „logodnicului din lună”. Comedia îşi găseşte brusc sfârşitul prin apariţia lui Egon, care aduce o telegramă anunţând apropiata sosire a adevăratului Roderich. Dat în vileag şi luat acum drept şarlatan, Străinul pleacă.

ACTUL III

Interesându-se la şeful gării, Josef află că nepotul său a sosit cu o zi înainte şi a fost îndrumat către hanul satului. Bătrânul gurmand este înclinat să creadă că August ar fi fost asasinat şi criminalul n-ar putea fi altul decât Străinul, care acum a dispărut. În toiul acestor nedumeriri, care dezlănţuie o agitaţie generală, îşi face apariţia un alt Străin, care o surprinde pe Hannchen tocmai când se ruga fierbinte la zâna mireselor să capete şi ea un iubit. Din prima clipă, cei doi s-au plăcut, iar fata rămâne consternată aflând că acest bărbat nu este altul decât Roderich de Weert şi că el nici nu-şi mai aminteşte de jurământul făcut Juliei, socotindu-l o joacă de adolescent. Oare cum va reacţiona Julia? Printr-un şiretlic pus la cale de Hannchen, totul se aranjează cum nu se poate mai bine. Roderich se prezintă drept August Kuhbrot, atrăgând asupra lui chiar de la început aversiunea Juliei. Apoi, dând cărţile pe faţă, îi mărturiseşte acesteia că nu şi-a respectat jurământul. Abia acum se trezeşte Julia din visul ei şi îi acordă mâna lui AugustStrăinul dintâi, care a revenit între timp şi pe care-l îndrăgise din prima clipă.

 

*Titus Moisescu și Miltiade Păun, Ghid de operetă, Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor, București, 1969