Stagiune

Così fan tutte

Wolfgang Amadeus Mozart

Operă în două acte  de Wolfgang Amadeus Mozart pe un libret de Lorenzo da Ponte

 

Spectacol al Operei Brașov în cadrul ediției a XVIII-a a Festivalului Internațional Elena Teodorini, organizat de Opera Română Craiova

 

Biletele sunt disponibile online: 
https://iticket.ro/event/cosi-fan-tutte
și la agenția Operei Române Craiova de la Sala Polivalentă,
Bulevardul Ilie Balaci nr. 6, tel. 0351.442.471,
agentiadebilete@operacraiova.ro

 


Distribuția:

 

Fiordiligi – Cristina Radu 
Dorabella – Asineta Răducan 
Ferrando – Liviu Iftene 
Guglielmo – Valentin Marele
Despina – Silvia Micu 
Don Alfonso – Marian Rește

 

Orchestra și Corul Operei Brașov

Conducerea muzicală: Tiberiu Soare

 

Regia artistică: Cristian Mihăilescu 
Scenografia: Rodica Garștea 


Dirijor cor: Dragoș Cohal 
Mișcare scenică: Nermina Damian 
Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei 
Regie scenă: Dan Antipa

 

Spectacolul durează două ore și 45 de minute și are o pauză.

________

 

Pe 26 ianuarie 1790, avea loc, la Viena, premiera operei „Così fan tutte”.

Trăind într-o epocă în care moravurile ușoare se strecurau în toate mediile sociale, Mozart se opreşte, în „Così fan tutte”, asupra unui subiect prezent şi în alte opere ale sale: infidelitatea partenerilor. Dacă în „Nunta lui Figaro” şi „Don Giovanni” subiectul se axează pe nestatornicia bărbaţilor, în „Così fan tutte”, rolurile se vor inversa.

_________

 

Sinopsis

 

ACTUL I

 

Doi logodnici își preamăresc dragostea și fidelitatea în fața lui Don Alfonso, un celibatar, care se arată sceptic în faţa acestei realităţi. El va pune pariu cu cei doi bărbaţi că, în cel mai scurt timp, le va putea dovedi infidelitatea logodnicelor lor, foarte tinerele și neexperimentatele domnișoare nefăcând excepție de la regula firească.

La anunțul lui Don Alfonso că logodnicii vor pleca în război, lacrimi, şi sărutări şi jurăminte de iubire, aparent sincere, se revarsă asupra celor doi tineri.

Despina, camerista lor, le sugerează însă să profite de această plecare, pentru a se amuza.

Întorcându-se travestiți în doi orientali, Ferrando şi Guglielmo, sub atenta îndrumare a lui Alfonso, încep să facă curte asiduă celor două domnişoare. Refuzul categoric al acestora are menirea de a-i flata pe tineri. La ameninţările cu sinuciderea, Fiordiligi şi Dorabella rămân de neclintit, deşi Despina, deghizată în doctor, le sfătuieşte să ţină cont de afinităţile reale, nu de cele impuse.

 

ACTUL II

 

La încercarea Despinei de a le convinge că s-ar putea amuza, fără să fie neapărat infidele, cele două tinere cedează treptat şi, astfel, cuplurile sfârşesc prin a se alcătui, schimbându-se partenerii. În sinea lor, Ferrando şi Gugliemo suferă la gândul că Alfonso avea dreptate când îşi expunea teoria despre „aşa fac toate...”.

Despina vine cu propunerea căsătoriei dar, în momentul ceremoniei, se anunţă întoarcerea logodnicilor din război. Ceremonia va continua, dar credibilitatea tinerelor în privinţa jurămintelor de iubire scade considerabil, resemnarea făcându-şi loc în sufletul celor doi tineri, în faţa realităţii demonstrate.