Artists

Meda Stanciu

Concert maestru


Născută la Râmnicu Vâlcea în 1971, începe studiile muzicale la „Şcoala de Muzică şi Arte Plastice” din Râmnicu Vâlcea, clasa prof. Ştefan Petrescu şi prof. Aurel Popescu.

La terminarea studiilor gimnaziale concurează şi obţine un loc la Liceul de Artă din Craiova pe care îl absolvă în 1989 ca elevă a clasei prof. Cornel Berbec. A primit numeroase premii de la diverse concursuri şi competiţii naţionale muzicale ce o recomandau încă de pe atunci drept un muzician de marcă. S-a pregătit de-a lungul timpului cu Maestrul Modest Iftinchi, urmând să studieze la Academia de Muzică din Cluj Napoca cu Maestrul Ştefan Ruha și prof. univ. dr. Adrian Cârdan ulterior fiind masterand la clasa de vioară a prof. univ. dr. Dorina Mangra.

O găsim apoi ca violonistă a Filarmonicii „Oltenia” din Craiova unde are ocazia să se perfecţioneze în arta interpretativă solistică şi în orchestră. Alături de orchestra simfonică face numeroase turnee în Spania, Italia, Franţa, Germania, Elveţia, America etc. În perioada 1991 – 1993  o regăsim în componenţa orchestrelor televiziunilor italiene CANALE 5 şi RAI UNO bucurându-se de o mare apreciere atât din partea colegilor, cât şi din partea dirijorilor.

La înfiinţarea filarmonicii vâlcene susţine concursul şi obţine postul de concert-maestru în care este remarcată, plăcută, admirată, apreciată de toţi invitaţii dirijori şi solişti. Susţine alături de Maestrul Ştefan Ruha un concert pe scena Filarmonicii „Ion Dumitrescu”, un continu dialog Bach – Mozart la 13 ianuarie 1997. S-a remarcat de asemenea în concertul din 18 mai 1998 într-o excelentă interpretare a „Simfoniei spaniole” de E. Lalo, precum şi în numerosele concerte ale stagiunilor permanente atât în rol de concert maestru cât şi individual, interpretând pagini de referinţă din literatura universală pentru vioară. A înregistrat un CD ce conţine piese religioase interpretate în  recitalurile susţinute în bisericile şi pe scenele din  Germania, Austria şi Italia. În august 2007 este selecţionată într-o orchestră condusă de Karel Marc Chichon , alături de membri ai orchestrelor Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti şi „Mihail Jora” din Bacău ce întreprinde un turneu în New York  – S.U. A. A susţinut numeroase concerte  ca solist alături de orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, orchestra Filarmonicii „Moldova” din Iaşi, orchestra Filarmonicii „Oltenia” din Craiova şi orchestra Filarmonicii din Piteşti. A concertat  împreună cu Orchestra „Simfonia Bucureşti” condusă de maestrul Florin Totan în Sala „Auditorium” a Muzeului Naţional de Artă Bucureşti. Paralel cu activitatea concertistică este şi profesor de vioară, pregătind tinere talente cu dăruire şi abnegaţie. În 13 februarie 2013 i se decernează de către Primarul Râmnicului şi Preşedintele Fundaţiei Culturale „Vâlcea 1” , domnul inginer Emilian Frâncu, Premiul  de Excelenţă „Ion Dumitrescu”  în cadrul Galei Premiilor Fundaţiei Culturale „Vâlcea 1” pentru activitatea artistică depusă.

Din mai 2017 până în mai 2018 a fost manager interimar la Filarmonica „Ion Dumitrescu”.
În prezent este concert maestru al Operei Române Craiova.